fredag 9 juli 2010

Sesambullar

Plötsligt blev jag sugen på rosenbröd. Jag brukar aldrig baka så ljust bröd utan kryddor eller annan smaksättning längre. Men oj så gott det är! Det hade jag glömt. När jag var runt 14 år var rosenbröd den enda jag gjorde. Idag hittade jag inga vallmofrön att strö på så det fick bli svarta oskalade sesamfrön istället vilket passar utmärkt tycker jag.



Till ca 24 bullar
  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk fiberhusk
  • 1/2 msk socker
  • ca 11 dl glutenfri mix

Till pensling och garnering

  • 1 ägg
  • sesamfrön

Smält fettet och häll sedan i mjölken. Låt det bli fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll degspadet i bunken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och fiberhusk. Låt svälla i 10 min. Rör kraftigt ner mjölmixen, lite i taget. Pudra lite mjölmix över degen och låt jäsa under bakduk i minst 30 min, gärna 1 h. Knåda degen lite försiktigt och dela till 24 delar. Forma till bullar med mjölad hand. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö sedan över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar