Förra helgen bakade jag två olika sorters vörtbröd. Jag letade upp flera olika sorters recept på nätet som jag gjorde om till glutenfritt. Efter lite undersökning på nätet fick jag fram att porter ska vara glutenfritt men precis som andra ölsorter så antar jag att glutenhalten kan variera beroende på tillverkare och process. I det andra brödet hade jag apotekarnes julmust som ska vara glutenfritt.
Julebröd med yoghurt (till vänster)
- 2 dl porter
- 2 dl mild yoghurt
- 3/4 dl mörk sirap
- 1/2 dl rårörda lingon
- 1 msk fiberhusk
- 7 dl grov glutenfri mix
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 1 1/2 tsk pepparkakskryddor
- 1 dl russin
Julmustbröd (till höger)
- 3,5 dl julmust
- 1 dl vatten
- 25 g jäst
- 25 g smör eller margarin
- 1/2 dl mörk sirap
- 1 tsk salt
- 1 1/2 tsk pepparkakskryddor
- 7 dl glutenfri mix
- 1 msk fiberhusk
Under tiden brödet står i ugnen kan man googla på surdegsbröd, det gjorde jag och har satt min första surdegsgrund någonsin. Så småningom ska den väl också dyka upp här.
God glutenfri jul!
Tänkte pröva detta recept men ska det verkligen vara 1,5 dl pepparkakskryddor, det känns som väldigt mycket.
SvaraRaderaHaha galet mycket pepparkakskryddor! Nej det måste stå fel, 1,5 tsk ska det nog vara som i receptet ovan. Jag ändrar det på en gång!
SvaraRaderaJag har nu bakat det vänstra brödet men mitt blev väldigt stort och fluffigt, inte alls så kompakt som ditt på bilden...... Hoppas det går att äta ändå! :-)
SvaraRaderajag bakade det högra och det smakar inte vörtbröd överhuvudtaget tycker jag :P
SvaraRaderaVad trist! Vört tror jag inte är glutenfritt så pepparkakskryddorna får bli ett alternativ som ger brödet julsmaker i alla fall
RaderaBakade det högra brödet igår! Blev jättegott och saftigt och uppskattades av alla!!!
SvaraRaderaDessa kryddor finns med i ett annat vörtbrödsrecept:
SvaraRadera2,5 krm malda nejlikor
1 msk ingefära
1 msk pomerans
1/2 msk finmald kardemumma
Tack för recepten! Har bakat båda två och väntar nu på att de ska svalna lite så att jag kan smaka.
SvaraRadera