söndag 8 november 2009

Glutenfri müsli

Som glutenintolerant är det viktigt att tänka på att få i sig fibrer. Det är ganska vanligt att man annars får i sig för lite i den glutenfria kosten. Här kommer ett gott recept på rostad müsli som jag brukar göra när jag tröttnat på min grötfrukost.

  • 2 dl havregryn (ren havre)
  • 2 dl krossat bovete
  • 1/2 dl linfrön
  • 1 dl fiberex
  • 1 dl kokos
  • 1 dl solroskärnor
  • 1/2 dl hackade hasselnötskärnor

  • 2 msk råsocker
  • 1 msk olja
  • 2 msk ljus sirap
  • 1/2 msk vatten

Blanda havregryn, krossat bovete, linfrön, fiberex, kokos, solroskärnor och hasselnötskärnor i en långpanna. Hetta upp råsocker, olja, sirap och vatten i en kastrull tills sockret har löst sig. Häll sedan sockerblandningen över grynen och rör runt. Rosta mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Rör om med jämna mellanrum för müslin kan brännas vid lätt. När müslin svalnat tillsätt russin eller annan god torkad frukt.

7 kommentarer:

  1. Müslin ser god ut!! - speciellt när den är förpackad i en sådan fin glasburk!

    /Åsa

    SvaraRadera
  2. Men det är ju inte glutenfritt....du har havre o bovete det får inte min son äta han är kraftig glutenintolerant. Då får han inte äta något vete, korn, havre & råg.
    Mvh. Mamma som söker recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag rekommnederar att du köper en bok som man kan slå upp resp.produkt om man är osäker på vad som innehåller gluten. Havre sk REN kan man äta samt bovete som är en ört. Rekommenderar: Svenska celiakiförbundet samt allergimat.com Mvh pappa till 2 glutenintoleranta barn

      Radera
  3. Namnet bovete kan vara förvirrande men det är inget sädesslag och det är glutenfritt. Vad gäller havre så har jag hört från dietister att det inte heller innehåller gluten, dock kan det finnas spår av gluten i havregrynen då de skördas med samma redskap som tex vete. Därför använder jag ren havre. Men jag har hört personer mår dåligt även av det.

    Man kan ju ta lite mer fiberexflingor i müslin istället för havregryn.

    /Kristin

    SvaraRadera
  4. Det ska vara Sempers RENA havre. Den räknas som glutenfri.

    SvaraRadera
  5. På en föreläsning som celiakiförbundet anordnat berättade dietisten att även "vanlig" havre kan gå bra för glutenintoleranta att äta men då gärna från de stora kvarnarna, tex AXA då deras skördar av havre är mycket stora och risken för kontaminering är liten. Jag äter alltså vanligt havre nu för tiden.

    SvaraRadera
  6. Tack för receptet, ska testa det imorgon. Är nybliven glutenintolerant och det är många vanor att ställa om.
    Har ätit bovetegröt några veckor nu och det fungerar bra, eftersom bovete är glutenfritt. Bovetemjöl är bra att baka med.

    Lydia.

    SvaraRadera