onsdag 27 oktober 2010

Två och ett halvt år senare

Jag flyttade till Skåne i augusti 2008. Några månader senare läste jag i Skånska dagbladet att landstinget funderade på att dra in merkostnadsbidraget för bla glutenintoleranta. Jag som bodde i Göteborg tidigare fick inget bidrag och tänkte inte på att reglerna skiljer sig mellan olika landsting. Det dröjde ytterligare ett år för mig att ta upp frågan. Jag var på vårdcentralen och frågade om bidraget och vart jag skulle vända mig. I receptionen hade de aldrig hört talas om det men skulle skicka en remiss till en dietist som jag förstod det. När jag ca 6 månader inte hört något ringde jag upp till vårdcentralen igen och fick veta lika lite då. Till sist hittade jag ett direktnummer till en dietist och nu några veckor senare står jag här med ett beslut om
Beviljat kostbidrag för patienter med celiaki, DH eller veteallergi i Region Skåne
!
Allt jag behövde göra var att skicka in journalanteckningar som styrkte min diagnos celiaki.

Beloppet är på 270 kr i månaden. Hur mycket av mina merkostnader det täcker har jag inte räknat på. Men att bidraget finns gör oss påminda om det dyra och magra utbudet av glutenfria produkter som finns ute i handeln.

Att det har tagit så lång tid har jag bara mig själv att skylla. Det gäller att vara lyhörd och aktiv. Celiakiförbundet arbetar hårt för att kostbidraget ska vara rikstäckande och inte glömmas bort.

Ta en titt på celiakiförbundets hemsida om du vill veta mer om detta

Nu har jag ingen fin bild till kostbidrag så då får ni titta på den här bilden från Hafjell istället