lördag 18 september 2010

Crazy eller?


Hittade lite nytt i den glutenfria hyllan på Willys häromdagen. Dessa crazybakers påstår sig "baka in rabatten" och är väl ca 1 kr billigare än Sempers liknande produkter. Varken smaken eller priset var så crazy enligt min mening. Men knäckebrödet var fortfarande helt när jag kom hem från affären vilket är ett stort +

tisdag 14 september 2010

Formbröd med russin



Nu har jag äntligen köpt mig en bakform. Det tar lite tid att göra sitt kök komplett med en students ekonomi. Bakformen passar utmärkt till lata bakdagar och brödet jäser bara en gång. Min form (1,4 liter) är kanske något för liten för detta recept för det var på gränsen att att brödet jäste över men det blir ju en fin form på brödet tycker jag.

  • 1/2 liter vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 msk margarin
  • 1/2 dl russin
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 msk linfrön
  • ca 11 dl glutenfri mjölmix

Smält matfettet och tillsätt sedan vattnet och låt det bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över den 37 grader varma vätskan. Tillsätt salt och rör tills jästen löst sig. Häll därefter i fiberhusk och låt svälla i 10 min. Tillsätt russin, solroskärnor och linfrön och arbeta sedan i mjölet lite i taget. Degen ska förbli ganska kletig. Lägg degen i en brödform på 1,5 liter och låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Grädda brödet i 250 grader i 10 minuter, sänk sedan värmen till 200 grader och grädda brödet i ytterligare 30 min. Låt brödet svalna utan bakduk för att behålla den knapriga ytan.