lördag 24 juli 2010

Alla går till Ebbas fik...



...Ja så står det på den lilla 50-talsinspirerade skylten som hänger över ingången till Ebbas fik i Helsingborg. Nog är det så, för när jag kom dit i onsdags såg jag en lång kö ringla sig mellan LP-skivorna och retroprylarna till kassan, det var näst intill fullsatt. Inte nog att man blir glad av den fina inredningen utan också av menyn. Här finns det hamburgare, sallader, toast, bakelser och kakor. Vid varje bakverk finns en skylt med information om vad bakverket är fritt från, tex mjölk, ägg eller mjöl. De har också glutenfritt bröd och hamburgebröd.

Jag beställde en ostburgare med glutenfritt bröd och fick njuta av den goda smaken tillsammans med färgglada utemöbler och en pappersbil som burgaren serverades i. Trots matkoman köpte jag sen nåt som kallades tip-top för att ta med hem. På skylten stod det att den inte innehöll mjöl men att det kunde finnas spår av gluten i corn flakesen. Jag gillar skyltarna. De verkar ha koll. Men det är ju jag som själv får ta ansvar för vad jag väljer att äta. För på ställen där inte allt är glutenfritt kan det finnas risk för kontaminering.

måndag 12 juli 2010

Isdrink

I varma tider som dessa kan man inte tänka på annat än olika sätt att svalka sig. Jag fick lite jordgubbar över efter gårdagen på stranden så nu blev det en liten drink.


  • 2,5 dl färska jordgubbar

  • 10 st isbitar

Krossa först isbitarna i en mixer. Lägg därefter i jordgubbarna och mixa ytterligare en kort stund. Häll upp drinken i ett glas och drick genast!

fredag 9 juli 2010

Sesambullar

Plötsligt blev jag sugen på rosenbröd. Jag brukar aldrig baka så ljust bröd utan kryddor eller annan smaksättning längre. Men oj så gott det är! Det hade jag glömt. När jag var runt 14 år var rosenbröd den enda jag gjorde. Idag hittade jag inga vallmofrön att strö på så det fick bli svarta oskalade sesamfrön istället vilket passar utmärkt tycker jag.



Till ca 24 bullar
  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk fiberhusk
  • 1/2 msk socker
  • ca 11 dl glutenfri mix

Till pensling och garnering

  • 1 ägg
  • sesamfrön

Smält fettet och häll sedan i mjölken. Låt det bli fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll degspadet i bunken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och fiberhusk. Låt svälla i 10 min. Rör kraftigt ner mjölmixen, lite i taget. Pudra lite mjölmix över degen och låt jäsa under bakduk i minst 30 min, gärna 1 h. Knåda degen lite försiktigt och dela till 24 delar. Forma till bullar med mjölad hand. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö sedan över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.