...Ja så står det på den lilla 50-talsinspirerade skylten som hänger över ingången till Ebbas fik i Helsingborg. Nog är det så, för när jag kom dit i onsdags såg jag en lång kö ringla sig mellan LP-skivorna och retroprylarna till kassan, det var näst intill fullsatt. Inte nog att man blir glad av den fina inredningen utan också av menyn. Här finns det hamburgare, sallader, toast, bakelser och kakor. Vid varje bakverk finns en skylt med information om vad bakverket är fritt från, tex mjölk, ägg eller mjöl. De har också glutenfritt bröd och hamburgebröd.
lördag 24 juli 2010
Alla går till Ebbas fik...
...Ja så står det på den lilla 50-talsinspirerade skylten som hänger över ingången till Ebbas fik i Helsingborg. Nog är det så, för när jag kom dit i onsdags såg jag en lång kö ringla sig mellan LP-skivorna och retroprylarna till kassan, det var näst intill fullsatt. Inte nog att man blir glad av den fina inredningen utan också av menyn. Här finns det hamburgare, sallader, toast, bakelser och kakor. Vid varje bakverk finns en skylt med information om vad bakverket är fritt från, tex mjölk, ägg eller mjöl. De har också glutenfritt bröd och hamburgebröd.
måndag 12 juli 2010
Isdrink
- 2,5 dl färska jordgubbar
- 10 st isbitar
Krossa först isbitarna i en mixer. Lägg därefter i jordgubbarna och mixa ytterligare en kort stund. Häll upp drinken i ett glas och drick genast!
fredag 9 juli 2010
Sesambullar
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 tsk salt
- 1 msk fiberhusk
- 1/2 msk socker
- ca 11 dl glutenfri mix
Till pensling och garnering
- 1 ägg
- sesamfrön
Smält fettet och häll sedan i mjölken. Låt det bli fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll degspadet i bunken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och fiberhusk. Låt svälla i 10 min. Rör kraftigt ner mjölmixen, lite i taget. Pudra lite mjölmix över degen och låt jäsa under bakduk i minst 30 min, gärna 1 h. Knåda degen lite försiktigt och dela till 24 delar. Forma till bullar med mjölad hand. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö sedan över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.