söndag 21 februari 2010

En glutenfri fika på stan

Jag går gärna på café men helst inte hungrig. För det som de flesta caféerna har att erbjuda i matväg är inte glutenfritt som tex smörgåsar, pajer och sallader som gärna fylls ut med pasta, cous cous eller bulgur. Så jag brukar göra mig beredd på att nöja mig med en god kopp kaffe. Men det finns undantag och jag tror att de blir fler!

celiaki.se finns tips från medlemmar om vart man kan äta glutenfritt ute. Där var det någon som hade skrivit om Café Grue i Malmö som jag då var tvungen att testa. Jag fick en vad jag tror var en hembakad glutenfri morotsbulle med chèvre, valnötter, fikon och honung. Gå dit, det ligger mitt i centrum med den vackra adressen kärleksgatan. Ät gott glutenfritt och beskåda ny konst från olika konstnärer.

tisdag 16 februari 2010

Havrelimpa med oregano

Glutenfri limpa är säkert lättast att baka i en form. Men något sådant har inte jag i min lilla kokvrå. Dessutom tycker jag att brödet blir vackrare så här.


  • 1/2 liter vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk oregano
  • 1 msk fiberhusk
  • 4 dl havregryn (ren havre)
  • ca 8 dl glutenfri mix

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt, 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, olivolja, oregano och fiberhust. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt sedan havregryn. Arbeta in mjölmixen lite i taget. Låt degen vara något lös. Jäs under bakduk i ca 1 timma.


Eftersom degen är väldigt kletig är det svårt att knåda den. Häll upp degen på en bakplåtsklädd plåt och forma degen till en limpa med mjölade händer. Skär några snitt på ytan med en vass kniv. Jäs under bakduk i ca 20 min. Värm ugnen till 250 grader.


Grädda limpan i nedre delen av ugnen i 10 min, sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 30 min. Låt sedan brödet svalna på galler under bakduk.

Mellanmål:


Till min hallonsmothie mixade jag 1 dl frysta hallon och 2 dl vaniljyoughurt.