tisdag 26 januari 2010

Lök och tomatpaj

Pajsuccén fortsätter!






Kesella gör att pajdegen blir lite segare och på så vis håller den glutenfria pajdegen ihop.

Glutenfri pajdeg

  • 3 dl glutenfri mjölmix
  • 1 krm salt
  • 75 g smör eller margarin
  • 1 dl kesella
  • 2 msk vatten

Blanda mjölmix, salt och finfördela fettet gärna i en matberedare. Tillsätt sedan kesella och vatten och blanda till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåp i ca 1 h. Kavla ut degen mellan 2 plastfoliedelar. Lägg degen i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen i 225 grader i 10 min.


  • 3 st glula lökar
  • 2 st tomater
  • timjan
  • salt
  • svartpeppar
  • ev riven ost

Skala och strimla löken grovt. Fräs löken i margarin tills den blir mjuk. Krydda med lite timjan, salt och svartpeppar. Fyll det förgräddade pajskalet med löken. Skiva tomaterna och lägg på löken. Strö eventuellt över timjan och riven ost. Grädda mitt ugnen i 200 grader i ca 20 min. Servera med sallad och en klick gräddfil.

lördag 2 januari 2010

Go Ny Paj

Äntligen har jag lyckats med att baka en riktigt god glutenfri paj! Tidigare har mina pajskal bara smulat sönder eller blivit för degigia. Kesella gör skillnaden! Varför har jag inte testat det tidigare?

Nu under jullovet bor jag hos mina föräldrar vilket innebär större kök och fler matlagningsmöjligheter som en matberedare till exempel. Den använde jag på nyårsafton då mitt bidrag till nyårsbuffén blev västerbottenostpaj som jag senare fick mycket beröm för :)

Glutenfri pajdeg
  • 3 dl glutenfri mjölmix
  • 1 krm salt
  • 75 g smör eller margarin
  • 1 dl kesella
  • 2 msk vatten

Blanda mjölmix, salt och finfördela fettet gärna i en matberedare. Tillsätt sedan kesella och vatten och blanda till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåp i ca 1 h. Kavla ut degen mellan 2 plastfoliedelar. Lägg degen i pajformen och nagga med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen i 225 grader i 10 min.

Till fyllningen använde jagPunktlista

  • 4 st ägg
  • 3 dl grädde
  • 4 dl riven västerbottenost
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar



Vispa ihop ägg och grädde. Tillsätt sedan ost, salt och svartpeppar. Häll stanningen i det förgräddade pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 - 50 minuter.




Gott Nytt Glutenfritt År!